tisdag 25 januari 2011

Ångpannan som bakugn

Ångpannan ovanom rosten kan användas som underlag för långpannor. Pannan med lock skall användas strax efter att man anlänt hamn, efter dagens seglats. Pannan skall inte vara helt ner brunnen utan lämpligt med glöd skall finnas kvar. Glöden skjuts framåt i ugnen och pannorna sätts in. Temperaturen i ugnen är 170-180 °C utan glödens inverkan.

Pannorna borde innehålla vätska för att innehållet inte skall brinna. Det är bra att kolla vätskans nivå under tillredningen för att undvika att maten vidbränns. Vin eller utspätt vin är mer än lämpligt. 
 Ångpanna med eldstadslucka

Rätter tillredda i ångpannans eldstad nedan.
Grönsaker och höna serverade från långpannor den här kvällen


Askutrymmet nedanom rosten kan användas under seglatsen. Då har man fyr i ugnen och långpannorna inbäddade i ett asklager på askungnens botten. Här skall man också passa på att dett finns vätska i pannorna för att undvika matens vidbränning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar